Keratoconus

Keratoconus is een aandoening waarbij de vorm van het hoornvlies afwijkend is; in plaats van de normale, regelmatige koepelvorm is de koepel uitgezakt, soms zelfs kegelvormig.

Oorzaak

De oorzaak is een afwijkende structuur van het hoornvliesweefsel, waardoor het zijn stevigheid en zijn dikte verliest. Meestal is deze aandoening dubbelzijdig, maar de mate van ernst kan links en rechts verschillen.

Wanneer ontstaat een keratoconus?

Een keratoconus ontstaat veelal na de puberteit en kan tot het veertigste levensjaar langzaam verergeren. Bij ongeveer 10% van de patiënten is de afwijking erfelijk. Mensen met een keratoconus hebben vaak een allergische aanleg of eczeem en ervaren hun ogen als gevoelig en jeukend.

Gezichtsvermogen

Omdat het hoornvlies het belangrijkste lichtbrekende medium van het oog is, heeft deze vormafwijking grote gevolgen voor het gezichtsvermogen. De sterkte van het oog verandert en er ontstaat astigmatisme (een cilinder). Hierdoor wordt het licht in het ene vlak van het hoornvlies op een andere manier ‘gebroken’ dan in het andere vlak. Soms ontstaan er littekens die het gezichtsvermogen verder verminderen.

Benieuwd naar de behandelmethode? Klik dan op onderstaande button.

Behandelmethode

Deze informatie is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG)