Wat is Blepharitis
Een blepharitis is een veelvoorkomende en veelal chronische ontsteking van de ooglidranden.
Een blepharitis kan een verscheidenheid aan klachten geven en het wisselt erg hoe patiënten die ervaren. De ene patiënt heeft er veel ongemak en hinder van, de ander nagenoeg niet. Een blepharitis wordt vaak ingedeeld in 2 vormen.
- De 1e vorm manifesteert zich vooral aan de voorkant van het ooglid (een ‘anterieure blepharitis’)1. Deze vorm gaat vaak gepaard met schilfertjes/korstjes tussen de wimpers en mogelijk wat rode verdikte ooglidranden.
- De 2e vorm, of wel een ‘posterieure blepharitis’, gaat vooral gepaard met een verstopping van de klieren van Meibom en kan ook droge ogen veroorzaken1. De klieren van Meibom maken namelijk het vettige laagje van de traanfilm. Als zij verstopt zitten kunnen ze dit vettige laagje minder goed afscheiden en dit kan dan leiden tot een traanfilm die sneller verdampt (voor meer informatie over droge ogen en de traanfilm kunt u onze folder over ‘droge ogen’ bekijken).
Of u een blepharitis heeft, en welke vorm het betreft, is vast te stellen door een optometrist en/of oogarts. Daarnaast weet ook de huisarts veelal hoe je een blepharitis moet diagnosticeren en behandelen.
Symptomen
Veelvoorkomende symptomen zijn irritatie van de ooglidranden, branderige/droge ogen en vastgeplakte oogleden. Voor meer informatie over droge ogen verwijzen wij u naar onze folder over droge ogen.
Oorzaken
Er is eigenlijk nog veel onbekend over de oorzaken van een blepharitis. Mogelijk spelen hormonen een rol. Verder komt een blepharitis vaker voor bij oudere mensen. Mogelijk speelt dus ook veroudering een rol. Daarnaast wordt er gedacht dat bepaalde bacteriën een blepharitis kunnen veroorzaken.
Referenties
1) Jack J. Kanski. Clinical Ophthalmology. A systemic approach. Sixth edition.
Benieuwd naar de behandelmethode? Klik dan op onderstaande button.
Behandelmethode
Voor uitvoerige informatie over de oogaandoening en de behandeling kunt u onze Informatiefolder downloaden.
Deze informatie is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG)