Steeds meer mensen kiezen voor een ooglaserbehandeling om geen bril of lenzen meer te hoeven dragen. Maar met het feit dat ooglaseren meer naamsbekendheid krijgt, ontstaan er ook vragen over de veiligheid van ooglaseren. Juist omdat het om je ogen gaat, maken mensen zich zorgen over de veiligheid. Om meer duidelijkheid te geven, bespreken we in dit artikel hoe veilig het laseren van je ogen daadwerkelijk is.
Behandeling en behandelaar
Er zijn meerdere manieren om de veiligheid van ooglaseren te beoordelen. Allereerst dien je te kijken naar de behandeling zelf, maar misschien nog wel belangrijker is de persoon of kliniek die de ooglaserbehandeling uitvoert.
Onderzoek naar complicaties
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van ooglaseren. De meest belangrijke studie is van Jorge Alió en zijn collega’s, die samen 10 jaar lang patiënten volgden die een LASIK ooglaserbehandeling hadden laten uitvoeren. Uit hun onderzoek bleek dat mensen 10 jaar na het laten laseren van de ogen nog steeds profijt van de behandeling hadden. Ook had ruim 97% van de mensen geen last van complicaties en had de overige 3% slechts last van complicaties op korte termijn. Medische problemen op de langere termijn waren er dus niet. De conclusie van de onderzoekers: ooglaseren is een veilige en effectieve oplossing die ook op de lange termijn werkt.
LASEK nog veiliger dan LASIK
De studie van Alió en mede-onderzoekers stamt alweer uit 2007. Maar de ooglaserbranche heeft natuurlijk niet stilgestaan. Door onderzoek te blijven doen en de behandelmethoden te blijven verbeteren, wordt ooglaseren nog veiliger.
OLCD werkt bijvoorbeeld enkel met de LASEK-methode, omdat onze oogartsen deze als het allerveiligst bestempelen. Omdat er bij LASEK geen hoornvliesflapje wordt gemaakt (dit gebeurt bij LASIK wel), treden er geen ‘flapcomplicaties’ op en is de kans op complicaties na de behandeling nog kleiner. Wij blijven ons ontwikkelen en zoeken naar manieren om ooglaserbehandelingen nóg veiliger te maken dan deze nu al is, zodat we onze patiënten de beste oogzorg kunnen garanderen.
Strikte protocollen
Zoals we al aangaven, zit de veiligheid van ooglaseren hem niet alleen in de behandelmethode alleen, maar voor het grootste deel ook in de behandelaar. Heeft een kliniek bevoegd personeel in dienst, werken ze met veilige apparatuur en worden patiënten voor en na de behandeling goed geïnformeerd over de procedure en eventuele risico’s?
De Nederlands Gezelschap Refractiechirurgie (NGRC) ziet toe op de kwaliteit en veiligheid van refractiechirurgie in Nederland. Zij geven aan dat een ooglaserbehandeling bewezen veilig is zolang je deze laat uitvoeren door een goede, betrouwbare oogarts of ooglaserkliniek. OLCD werkt dan ook alleen volgens de Consensus Refractiechirurgie richtlijnen, ook wel bekend als het NOG/NGRC. Deze strikte protocollen garanderen maximale veiligheid.
ZKN-keurmerk
Naast de protocollen heeft Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) samen met onafhankelijk certificeringsinstituut KIWA en Lloyd’s een ZKN-keurmerk in het leven geroepen. Enkel klinieken die aan strenge eisen voldoen, mogen dit kwaliteitskeurmerk dragen. ZKN onderzoekt de kwaliteit van de klinieken met audits en keurt de klinieken jaarlijks. Zo weet je als consument zeker dat een ooglaserkliniek nog steeds aan de laatste kwaliteitsnormen voldoet.
Klinieken met een ZKN-keurmerk hebben bevoegd medisch personeel in dienst en zijn getest op behandeling, intake, apparatuurveiligheid, preventie van infecties, wachttijden, nazorg en klanttevredenheid. Op de website van ZKN vind je een overzicht van de aangesloten klinieken met een keurmerk.
Zelf risico’s verkleinen
De risico’s van ooglaseren zijn al minimaal, maar als patiënt kun je zelf ook de risico’s op complicaties vermijden. Dit doe je door:
- een betrouwbare en ervaren kliniek te kiezen
- goed te overleggen met de arts en al je vragen te stellen
- de instructies voor nazorg van je arts goed en nauwkeurig op te volgen
- bij vragen na de behandeling altijd te bellen naar de kliniek
Als het goed is zal je bij een kliniek met het ZKN-keurmerk altijd een goed intakegesprek krijgen en een uitgebreid gesprek voor nazorg, maar het kan geen kwaad om hier zelf nog extra aandacht aan te besteden.
Conclusie
Ooglaseren is heel veilig en wordt zelfs met de dag veiliger, omdat er nog steeds uitvoerig onderzoek naar behandelmethoden wordt gedaan. Door voor een betrouwbare, ervaren ooglaserkliniek te kiezen en de instructies van de arts goed op te volgen, zijn de risico’s op complicaties minimaal.
Mocht je nog vragen hebben over de veiligheid van ooglaseren of over een ooglaserbehandeling bij OLCD? Wij vertellen je er graag meer over. Neem dan ook gerust vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers voor meer informatie.
Terug naar nieuwsarchief