Behandeling Uveïtis

De behandeling is vooral gericht op het voorkomen van schadelijke gevolgen van de uveïtis. Deze schade is soms onherstelbaar. Uveïtis wordt in het algemeen met ontstekingsremmende middelen behandeld. Bij een bekende oorzaak kan een doelgerichte therapie worden voorgeschreven. 

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn effectieve ontstekingsremmende medicijnen die bij uveïtispatiënten in verschillende sterktes en verschillende vormen (oogdruppels, tabletten of injecties) worden toegepast. Het is niet raadzaam plotseling met deze geneesmiddelen te stoppen, omdat de ontsteking hierdoor kan toenemen. Overleg in geval van bijwerkingen altijd eerst met uw oogarts. In de druppelvorm, zoals meestal toegepast in de oogheelkunde, zijn de meest voorkomende bijwerkingen:

  • Verhoging van de oogboldruk; de verhoging van de oogboldruk is meestal van tijdelijke aard en met medicijnen te verlagen.
  • Staar (bij langdurig gebruik); mocht er onverhoopt staar ontstaan, dan is deze tegenwoordig goed te behandelen met een operatie.

De voordelen van het gebruik van corticosteroïden wegen op tegen de nadelen, omdat anders het gezichtsvermogen sterk kan worden aangetast.

Andere vormen van behandeling

Andere medicijnen die worden voorgeschreven zijn pupilverwijdende oogdruppels; deze voorkomen verklevingen van de pupil met de lens en verlichten de pijn. Een hinderlijke bijwerking van pupilverwijdende druppels kan zijn dat het dichtbij zien wordt bemoeilijkt. Bij langdurig gebruik kan een goedkope (tijdelijke) leesbril een oplossing vormen. Als druppels onvoldoende helpen dan is het soms nodig een oogoperatie te verrichten of andere medicijnen voor te schrijven.

Controle

Om bij langdurige uveïtis complicaties tijdig op te sporen en te behandelen is regelmatige controle noodzakelijk. Tijdens deze controles is overleg tussen patiënt en oogarts over de behandeling van belang.

Voor uitvoerige informatie over de oogaandoening en de behandeling kunt u onze informatiefolder downloaden.

Heeft u verder nog vragen over de werkwijze, behandelingen en mogelijkheden van onze kliniek? Klik dan op onderstaande button om meer informatie bij ons op te vragen. Hier kunt u ook terecht voor het maken van een eerste bezoek polikliniek.

Neem contact op