Behandeling Centrale Sereuze Chorioretinopathie (CSC)

Behandelingen

Meestal is het niet nodig om een CSC te behandelen omdat het vocht vaak vanzelf weer verdwijnt. Het is belangrijk om eventuele steroïden te staken (in overleg met de voorschrijvend arts). Daarnaast wordt aangeraden om stress zo veel mogelijk te vermijden aangezien dit mogelijk ook van invloed is op het ziektebeeld. Over het algemeen wacht men 3 maanden af voordat een eventuele behandeling wordt overwogen/verricht. Er zijn vele verschillende behandelingen uitgeprobeerd, helaas velen zonder succes. De hoofdbehandeling momenteel bestaat uit PDT (Photo Dynamische Therapie) en/of laserbehandeling. Deze 2 behandelingen, en nog 2 andere, zullen we hier kort bespreken.

PDT

Bij deze behandeling wordt er een stof, genaamd verteporfin, ingespoten in het bloed. Vervolgens wordt het netvlies behandeld met licht van een bepaalde golflengte (689 nm). Deze behandeling is met name toegepast bij mensen met een langer bestaande CSC (meer dan 3 maanden) en bij mensen bij wie de CSC terugkeert. PDT geeft een kleine kans op complicaties en is vaak de 1e keus bij mensen met een langer bestaande of terugkerende CSC.

Laserbehandeling

Met behulp van deze laserbehandeling kunnen de lokale lekplekken worden uitgeschakeld die met behulp van het angiogram in kaart zijn gebracht. Het is helaas niet mogelijk om lekplekken te behandelen die zich dichtbij de fovea bevinden aangezien hiermee het zicht blijvend beschadigd kan raken. Omdat deze (focale) laserbehandeling meer kans heeft op complicaties is deze behandeling vaak niet de 1e keus. Echter, bij een CSC die niet reageert op andere therapieën (zoals PDT) valt een dergelijke laserbehandeling te overwegen.

Koolzuuranhydraseremmers

Tabletten zoals acetazolamide kunnen ook een positief effect hebben op het verdwijnen van het vocht (zowel subjectief als objectief). Er is echter geen duidelijk effect op het verbeteren van de gezichtsscherpte. Daarnaast verkleint het ook niet de kans op terugkeer van de CSC.

Steroïd antagonisten

Omdat het gebruik van steroïden een CSC kan veroorzaken en in stand kan houden zijn er inmiddels enkele onderzoeken gedaan die hebben gekeken naar het effect van middelen die steroïden remmen. Voorbeelden zijn eplerenone en spironolacton. De 1e resultaten van deze studies tonen een daling van het vocht en een stijging van de gezichtsscherpte, positieve resultaten dus. Het is echter noodzakelijk dat deze middelen nog verder worden onderzocht om met meer zekerheid het effect aan te kunnen tonen. Doordat deze middelen echter al vele jaren gebruikt worden in andere gebieden, en ze relatief milde bijwerkingen hebben, valt het toch te overwegen bij een CSC die niet wil verbeteren/verdwijnen!

Patiëntenvereniging

Deze is op dit moment (nog) niet aanwezig.

Referenties

Central serous chorioretinpathy. Liegl R, Ulbig MW. Ophthalmologica, april 2014. PMID: 24776999

Heeft u verder nog vragen over de werkwijze, behandelingen en mogelijkheden van onze kliniek? Klik dan op onderstaande button om meer informatie bij ons op te vragen. Hier kunt u ook terecht voor het maken van een eerste bezoek polikliniek.

Neem contact op