Behandeling
Het is belangrijk dat patiënten beseffen dat een blepharitis veelal een chronische ontsteking is. Het is meestal noodzakelijk om de behandeling/adviezen langdurig toe te passen. Mocht het op een gegeven moment beter gaan (de klachten zijn minder of zelfs helemaal over), dan kunt u overwegen te stoppen met de behandeling/adviezen. Echter, indien de klachten weer terug komen dan wordt geadviseerd om opnieuw te starten.
Ooglidreiniging en warme kompressen
Hoe kunt u het beste poetsen?
Voorafgaand aan de behandeling van zowel anterieure als posterieure blefaritis gebruikt u een natte warme washand om het talg en de korstjes zachter te maken. Plaats de washand gedurende 10 minuten op gesloten ogen. Zorg dat de doek voldoende warm blijft, dus verwarm deze tussentijds opnieuw met warm water. Er zijn ook speciale oogmaskers beschikbaar die u als warmtekompres kunt gebruiken.
Posterieure blefaritis
Bij posterieure blefaritis pakt u een droog wattenstaafje. Masseer hiermee met verticale bewegingen richting de ooglidrand. Oefen genoeg druk uit om de talgkliertjes leeg te strijken. Pas op dat u hierbij uw oog niet beschadigt.
Anterieure blefaritis
Voor het reinigen van de oogleden heeft het volgende nodig: glas met warm kraanwater, babyshampoo, gaasje of wattenstaafjes. In plaats van deze producten kunt u ook kiezen voor speciale reinigingsproducten informeer hiervoor bij uw apotheek, drogist of opticien.
– Los 2 à 3 druppels babyshampoo op in het glas met warm kraanwater.
– Meng met een wattenstaafje de babyshampoo in het water.
– Doop hierna een wattenstaafje of wattenschijfje/gaasje in het warme water
– U poetst met het wattenstaafje of gaasje vanaf de buitenkant richting de neus met horizontale bewegingen.
– Bij het reinigen van het onderooglid trekt u deze naar beneden. Bij het reinigen van het bovenooglid trekt u deze naar boven.
– Poetst tot de huidschilfers en de korstjes weg zijn. Pas op dat u uw oog niet beschadigt.
Voor zowel anterieure als posterieure blefaritis geldt dat de behandeling 2 maal per dag moet worden uitgevoerd voor het beste resultaat. U kunt de behandeling het beste ’s morgens bij het opstaan en ’s avonds bij het slapengaan toepassen.
Kunsttranen, gels en oogzalf
Indien u last heeft van droge ogen kunt u tevens gebruik maken van kunsttranen. Er zijn veel verschillende oogdruppels, gels en zalven beschikbaar tegen droge ogen. Voor meer informatie over droge ogen en de behandeling daarvan verwijzen wij u graag naar onze folder over droge ogen.
Antibiotica
In bepaalde gevallen kan het zinvol zijn om tijdelijk een antibioticum te geven. Hiervoor adviseren wij u eerst contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan u eventueel doorverwijzen naar een oogarts.
Voor uitvoerige informatie over de oogaandoening en de behandeling kunt u onze
informatiefolder downloaden.
Heeft u verder nog vragen over de werkwijze, behandelingen en mogelijkheden van onze kliniek? Klik dan op onderstaande button om meer informatie bij ons op te vragen. Hier kunt u ook terecht voor het maken van een eerste bezoek polikliniek.
Neem contact op